История на клуба

Клуб SALSA DE CUBA е създаден на 06.03. 2004 г. от Илиан. Започва с двама ученика. Месец след откриването в клуба идва и Златка, в която от пръв поглед се вижда талант, стил и чар, след което е поканена да бъде инструктурка в клуба от който тя става неделима част. Лятото на 2004 г. SALSA DE CUBA прави първото си salsa парти в Текила, което се превръща в традиция всеки четвъртък. Благодарение на неуморната работа на клуба салсата в Пловдив започва да набира популярност и през месец март на първият си рожден ден, като подарък за едногодишния труд те отпразнуват с голямо парти на което присъстват журналисти и клубове по салса от цялата страна. През същият месец се случва още едно ключово събитие - намирането на нова зала в луксозна сграда в центъра на града (Рилон център) и от там нещата трагват с още по-голям успех, защото школата става популярна в града и наброява над 100 ученика. Това е и първата школа в Пловдив, която проподава LA style, който в момента е най-модерният стил в цял свят, но освен това се учат и традиционните Cuban style, Rueda de Casino, а също така и Меренге и Бачата.

Илиан Маринов Божанов:
"Всичко започна преди 7 години когато в една дискотека срещнах салсата - музиката на моя живот. Срещата беше като любов от пръв поглед, тя ме плени веднага, атмосферата която владееше въздуха около мен, но за всичко това допринасяха латиноамериканските студенти, имах чувстбото че бях в едим магичен свят - хора различни от всички останали, излъчващи позитивна енергия. От тогава за мен имаше само едно нещо в главата и сърцето - това беше салсата и нищо друго. Казах си това е моята музика и моят танц и искам да го владея до съвършенство. Но това не беше достатъчно, защото тогава нямаше школи, а само партита, а от там не можеше да се учиш. Сприятелих се с част от латиносите и те показаха по някоя стъпка. Тогава се запознах с един кубинец, който имаше школа, но трябваше да мине една година докато се запиша на уроци по латиноамерикански танци. След 7-8 месеца се оказа, че е заблуда. Това не беше видяното в дискотеката. Там я нямаше тази магия. Там нямаше нищо! И тогава се появи човекът на когото съм благодарен страшно много, човекът, в който видях мечтата си сбъдната - Памбос. Той направи първата си школа и аз бях един от първите му ученици. Желанието ми да танцувам и да напредвам бе забелязано и той ме покани в групата му за участия. От там започна моето развитие на по-професионално ниво. Ходил съм и на уроците на Miguel Rodriguez. След четири годишна салса при Памбос продължих развитието си при Raul Torres - бивш танцьор от Tropicana, също така и при Alfredo Torres, който е бивш солист на Tropicana. Те ми дадоха едно различно усещане за музиката и допринесоха много за изграждане на стила ми като танцьор. От тях дойде и интереса ми към Afro Cuban Salsa. Следващата стъпка беше да стана инструктор, защото исках да разпространя салсата извън пределите на София и да се развивам на професионално ниво. Оказа се, че това ще е моята професия в живота. Така се започна с кариерата ми на инструктор. Имах добра основа за методика на преподаване от Памбос. От него научих не само как да танцувам, но и как да преподавам. И така тръгнах за Пловдив."

Цел - "Искам да развия салсата тук в Пловдив и в други градове, себе си като преподавател и танцьор, както и самата школа - Salsa de Cuba."

Мечта - "Мечтата ми е да имам заведение за салса! А аз съм убеден, че ще го имам един ден, защото съм позитивен човек!"

"Откакто срещнах салсата всичките ми мечти стават реалност. Тя ме промени, като човек. Научи ме да вярвам в себе си и в собстените си възможности. И за край искам да кажа "Обичам Салсата" с цялото си сърце!