Произход и история на "Меренге"

От 1930 година меренге се счита за национален танц на Доминиканската република. За произхода му може доста да се поспори, може би защото не е много ясно къде всъщност се е появил този танц. За да получим правилна представа трябва да се направи разлика между историческите корени на музиката и от друга страна носталгията на самия танц. В музикално отношение той се свързва с кубинската музика Упа, която имала част наречена меренге. Обаче танцът произлиза от остров Хиспаньола, една трета от който в момента се нарича Хаити, а останалата е заета от Доминиканската република.

Меренге съществува в натуралния си вид само в някои части на Доминиканската република. То се състои от "paseo" (походка), тяло и "jaleo". С течение на времето походката изчезнала, телата се раздалечили а jaleo постепенно се измества от по-нови екзотични ритми.

В наши дни меренге се танцува по различни начини. При един от тях мъжът държи жената в позиция за валс и двамата пристъпват встрани и се въртят, но двойката не се разделя (Merengue de Salon). Друг стил е наречен "меренге с фигури" (Merengue de Figura). В него партньорите правят всевъзможни завъртания и плетеници с ръце, но във всеки момент се държат поне с по едната ръка.