Произход и история на "Салса"

Произход и история на "Салса"

Музиката салса е резултат от смесването на карибски, африкански и латиноамерикански ритми. Тя се е появила в САЩ през 60-те години на 20 век. В този период към Ню Йорк се е насочило голямо количество карибски емигранти, основно кубинци и пуерториканци, бягащи от тежкия режим в техните страни. Мечтаейки за своите си ритми те продължили да правят афро-карибска музика, но някакси я нагодили към начина на живот в големия град. Така се смесили звуците от Куба - Son Montuno, Guaguanco, Mambo, Cha Cha, пуерториканските - Plena, Aguilnaldos и Bomba и северноамериканския джаз. В началото салса била популярна само сред ограничен кръг от слушатели - латиноамериканското общество. След като през 1973 година излиза филма "Салса" музиката се разпространява и сред останалото американско (и не само) общество.

Неподправената салса е много спонтанна и сложна музика, а танцът е жив и сексапилен. Той може да бъде доста бавен или наистина бърз, а и ритъмът може да се променя по време на песента. През 70-те години благодарение на изпълнителите от Куба, Венецуела, Пуерто Рико и Панама салсата се разпространява по целия свят, като става популярна сред хора от всички класи. Салса стилове

Колкото хора транцуват салса, толкова са и стиловете. Това е така, защото салса е от т. нар. социални танци - тя е напълно свободен танц, без правила, без стандарти, които трябва да се спазват. Въпреки това обаче, в различните части на света са се обособили различни стилове. Те се отличават по между си по стъпките и движенията на тялото. Ето кратко описание - доколкото думите позволяват - на някои от тези стилове:

• Cuban style. Още известен и под името "Casino salsa", кубинският стил се отличава с изключително сложните движения с ръце. Вероятно поради някакви генетични причини, кубинците изглежда се раждат с изключително гъвкави стави, които им позволяват да изпълняват тези сложни финтове :) По някакъв начин техните завъртания като че ли не се съобразяват с геометрията на човешкото тяло! Тъкмо ще си помислите, че някое завъртане просто няма да се получи и те ще направят нещо още по-замотано. Главата ви ще се замае не само от плетениците с ръце и шеметните завъртания, но и от ритмичното и много секси движение на тялото.

• Miami style. Този стил е рожба на кубинския стил. Създаден от хилядите преселили се кубинци в Маями с годините той е придобил свой собствен характер. Основната разлика, която ще ви впечатли, е безукорното спазване на ритъма.

• NY Style. В Ню Йорк се е родил един уникален стил в салсата. Наред с LA стила, той е един от най-популярните стилове из цял свят. Той е превзел почти всички събития, свързани със салсата - от дискотеките и клубовете до фестивала Bacardi Fest в Пуерто Рико и West Coast Salsa Congress в щатите. Причината за популярността на този стил е че той изглежда страхотно. И по-точно, той кара жената да изглежда страхотно. Движенията са стилни и жената винаги е в центъра на танца. Момичетата го обичат заради вниманието, което получават, а на мъжете им харесва защото когато партньорката им изглежда добре и те изглеждат добре! Всеки танц, при който двойката изглежда красиво, неизбежно е обречен на голяма популярност. От друга страна, движенията - или както ги наричат в Ню Йорк - поредиците от завъртания, са лесни и ефективни. За разлика от засуканите пируети на LA стила, тук фигурите са изчистени и стъпките са лесни. Точно в тази проста елегантност е душата на танца.

Две основни неща отличават Нюйоркския стил от кубинския. Тук двойката през повечето време танцува на една линия, като партньорите постоянно си разменят местата създавайки динамично напрежение по между си. От друга страна кубинската салса включва много кръгови движения, при които двамата постоянно обикалят един около друг докато изпълняват различни завъртания. Другата разлика е във фигурите - докато кубинската салса включва предимно сложни завъртания и трудни движения с ръцете, при Нюйоркския стил движенията са бързи и лесни. Още повече, NY style е изпълнен с много пируети както за жената така и за мъжа. Тези завъртания понякога стават толкова светкавично, че се превръщат в същинско зрелище, което кара публиката да настръхне.

• NY style on 2. Една от уникалните техники при Нюйоркския стил е танцуването "на 2". Ритъмът на салса е от 8 такта и нормално броим: "едно, две, три, пауза, четири, пет, шест, пауза". Когато правим първата стъпка на първия такт казваме, че танцуваме "на 1". Когато правим първата крачка на втория такт - танцуваме "на 2".

В Ню Йорк се танцува предимно "на 2". Когато запонете да танцувате по този начин се налага да пренастроите из основи ритъма на цялото си тяло. Трябва внимателно да следите за втория такт в музиката и да научите тялото си да следва именно него. С този различен стил ще се насладите на един напълно нов поглед поглед върху музиката и танца.

• LA style. Както подсказва името му, този стил се е обособил в Лос Анджелис. Той е разнообразен, елегантен и чувствен - накратко, това е един от най-популярните стилове в салсата днес. LA style включва в себе си множество елементи от различни танци - от кубинската и NY салса, джаз, суинг и дори от балните танци. На базата на тези мотиви съвременните изпълнители са изградили напълно уникален стил. При основното движение мъжът и жената са разположени с лице един към друг и се движат напред-назад в една линия. Всички фигури се извършват в тази позиция (за разлика от кубинския стил, при който всичко става докато двамата в двойката обикалят един около друг). Подобно на предишните стилове, и тук повечето от движенията са адски секси и изключително пищни с много навеждания, завъртания и падания - предостатъчно да замаят всеки зрител.

• Lady's style. Жените поемат инициативата, те ухажват и прелъстяват, те танцуват, а мъжете се любуват на неизмеримата им грация и красота. Това е още един аспект на салсата, който носи наслада за окото и душата.